Fra biograf til spillested

- om et af Københavns største venues

Koncerter i bredformat

Tæt på musikken

Gennem de sidste tyve år har Amager Bio præsenteret et væld af musik inden for snart sagt alle rytmiske genrer med hovedfokus på rock, pop, blues, metal og Jazz. Stedet har haft besøg af etablerede verdensstjerner, upcoming internationale kunstnere og dansk kvalitetsmusik, og det bestræber sig for at byde på store oplevelser for unge som gamle.

Koncerter i København

Amager Bio er et af Københavns største spillesteder med ca. 200 koncerter om året. Den gamle biografsal har plads til 1250v stående koncertgæster, 680 siddende og 400 spisende. Salen er bredere end den er dyb, hvilket giver publikum en bedre mulighed for at komme tæt på kunstnerne. Den er kendt for sin gode akustik og eminente lydteknik. Indretningen fra entré, foyer, barer til scenerum, sigter på at give gæsterne de bedste forudsætninger for at opleve musikken, og at kunne dele musikglæden med andre. Tilknyttet Amager Bio findes det mindre venue BETA. Stedet kan rumme 200 personer, og præsenterer danske og internationale kunstnere, lige inden de bliver helt store. Du kan blive klogere på BETA her! Du kan som privatperson eller virksomhed leje Amager Bio. Det være sig til alt fra julefrokoster, koncerter og konferencer til møder, faglige debatter og diverse kulturelle begivenheder – læs nærmere her! Amager Bio arbejder tæt sammen med Musikforeningen 5-øren, og de frivillige kræfter, som den består af. Det er med til at sikre, en lokal forankring og er med til at give stedet en rummelighed i forhold til vores musikelskende publikum. I løbet af 2018 er Amager Bio blive bygget om. Læs mere om projektet her.

Koncerterkalender

Du finder hele vores program her: Amager Bio og BETA2300

Lidt historie

Amager Bio blev opført i 1939-41 og havde oprindeligt hovedindgang fra Amagerbrogade 123. Grundet materialet og den arkitektoniske udformning blev biografen omtalt som ”tyskerbeton”. I 1976 blev biografen opdelt i to sale, med plads til 375 biografgængere i hver, for på den måde at være mere konkurrencedygtig i forhold til det fremadstormende fjernsyn.

Efter ti år ophørte Amager Bio med at være biograf, og blev i 1986 solgt til A.P. Møller og Dansk Supermarked. De ville omdanne den til et discountsupermarked, men Sundby Lokalråd opponerede kraftigt imod dette, da de ønskede at bygningen fortsat skulle bruges til kulturelle formål. I december 1989 indgik Københavns Kommune derfor en aftale med Dansk Supermarked, hvilket gav dem brugsretten over Amager Bio i 20 år, mod at Dansk Supermarked måtte opføre en Netto et andet sted i lokalområdet. Overborgmesteren overgav herefter officielt lokalerne til Sundby Lokalråd. I de efterfølgende år blev den efterhånden nedslidte og forladte biograf brugt af diverse græsrodsbevægelser til forskellige kulturelle begivenheder, og i 1991 blev Amager Kulturråd dannet med henblik på at gøre Amager til et kulturelt samlingspunkt for kreative ildsjæle. Ideen var, at den hedengangne biograf, i samarbejde med den nedlagte Øresundsvejens Skole og Ny Røde Kro Teater, skulle danne rammerne om et kulturelt arnested med fokus på teater, musik, film og andre kulturelle arrangementer.

I 1992 etableredes Amager Kulturbutik, der var et lokalt beskæftigelsesprojekt for akademikere. De fik til opgave at stå for projekteringen af et kulturhus i den gamle biograf. I 1993 bevilligede overborgmester Jens Kramer Mikkelsen 10 millioner kroner til ombygningen af Amager Bio, hvilket blandt andet omfattede en sammenbygning af de to biografsale, så den atter blev til én stor sal. Kort før indvielsen i 1997 opførte Det Unge Operacompagnie Mozarts opera ‘Don Juan’ på den nye scene, for at vise stedets mangfoldighed. I de efterfølgende år blev denne mangfoldighed cementeret gennem en programflade, der spændte over både film, marionetteater, opera, dans, klassisk, rock, korsang, performance og projektioner samt større koncerter med såvel danske som internationale musiknavne.

Den 28. februar 1997 kunne Amager Bio så slå dørene op som spillested og kulturhus, og er i dag en væsentlig aktør i det københavnske musikliv. Amager Bios koncerter afholdes i tæt samarbejde med Musikforeningen 5-øren og er, helt i ånd med Bioens tilblivelse, afhængige af foreningens frivillige kræfter.

Kontakt

Amager Bio

Øresundsvej 6
2300 København S
info@amagerbio.dk
Tlf: +45 32 86 08 80
Telefontid man-fre: kl. 9-16 på hverdage
Facebook Instagram

Historiske billeder